četrtek, 30. september 2010

VSEBINA POPOTNIKOVE LEKARNE

Vsakdo se je že srečal z zdravstvenimi problemi, glavobolom, migreno, zobobolom, prebavnimi motnjami, bolečimi mišicami, alergijami, prehladi. Ker pa zdravniške pomoči ni vedno zraven, si moramo večkrat pomagati sami. Zato je pomembno, da si za potovanje pripravimo potovalno lekarno, ki naj bo pripravljena racionalno. 



LEKARNA NAJ VSEBUJE (več možnosti)

ZDRAVSTVENI PROBLEM
PRIPOMOČKI
BREZ RECEPTA
Z RECEPTOM
ZDRAVILA, KI JIH OBIČAJNO JEMLJEŠ



ZAŠČITA PRED SONCEM IN PO SONCU

SONČNA KREMA
KREMA PO SONČENJU

Aloe Vera ESI Gel

 POŠKODBE



RAZKUŽILO ZA RANE
Fiziološka razstopina

MAZILO ZA RANE
Bepanthen Plus

(Preprečuje okužbe in pospešuje celjenje površinskih ran. Rano dezinificira in celi, hkrati pa preprečuje izsuševanje in s hladilnim učinkom blaži bolečino. Primerna je za vsakršne površinske rane, pri katerih obstaja možnost infekcije, kronične rane, kakršne so razjede in preležanine, ter poškodbe in operacijske rane v mali kirurgiji.)


Bionect krema

(Uporablja se za lažje celjenje kožnih vnetij in poškodb. Še posebej je namenjena za akutne in kronične rane (odrgnine, transplantirana mesta in pooperativni rezi, opekline prve in druge stopnje, žilne in presnovne razjede in preležanine) in za zagotovitev vlažne okolice rane, da je tako zaščitena pred odrgnino in osušitvijo.)

Panthol krema

(Panthol krema se uporablja za celjenje površinskih poškodb in vnetij na koži in sluznicah, za manjše površinske rane, boleče razpoke, opekline zaradi sončenja, rentgenskega obsevanja ali obsevanja v solariju, ekceme, alergije, golenske razjede in preležanine.
Kremo priporočamo tudi doječim materam za nego dojk in preprečevanje nastanka bolečih razpok in vnetja.)

STERILNE GAZE (različne velikosti)


POVOJI


VODOODPORNI OBLIŽI
- Urgo Waterproof, vodoodporni obliži

- Urgo obliži za žulje na prstih

VARNOSTNE ZAPONKE


TRIKOTNA RUTA


ŠKARJE


PINCETA


TERMOMETER


PIKI ŽUŽELK, MEDUZ

MAZILA
Fenistil gel

(Učinkovito hladi in pomirja kožo pri pikih insektov in ožigalkarjev, sončnih opeklinah ter preobčutljivosti za sončno svetlobo, dermatitisu alergijskega izvora in urtikariji. Deluje hitro in dolgotrajno, ni masten in ni lepljiv.)

Kamagel gel

(Priporočamo pri blagih kožnih vnetjih, ki so posledica: sončenja, močnega potenja in vlaženja v pregibih in kožnih gubah, pikov žuželk, ožigov meduz ter britja. Namesto obkladkov pri oteklinah, zvinih in udarninah.)

SPREJI
Forth proti komarjem

UltraThon sprej 

(Ultrathon™ na koži ustvari zaščitni sloj, ki preprečuje pike komarjev, klopov in tako učinkovito varuje pred hudi boleznimi, ki jih ti insekti prenašajo.Poleg izjemne zaščite 3M-ova Controlled Release Technology omogoča tudi to, da Ultrathon™ izhlapeva počasneje kot drugi repelenti in zato nudi dolgotrajnejšo zaščito.Za popolno zaščito je dovolj enkraten nanos.Je vodoodporen, deluje 8 ur tudi pri potenju ali ob izpostavljenosti dežju. Ima nevsiljiv vonj. 10%)  

Off Scudo 

(Zagotavlja dolgotrajno in učinkovito zaščito vaše kože pred piki komarjev, klopov in obadov. Poleg tega je prijeten za uporabo, ker ne masti kože in je rahlo odišavljen. Učinkovit je 3 do 6 ur (6 ur navadni komarji in klopi - 4 ure tigrasti komarji – 3 ure obadi)

Bens

(Repelent z DEET in brez alkohola zagotavlja učinkovito zaščito za vso družino. Vsebuje kar 30 % DEETA-a in še 6 ur po nanosu zagotavlja zaščito pred klopi in insekti. Ne hlapi tako hitro kot drugi repelenti in zato učinkuje dalj časa.)

PREBAVNE MOTNJE

Brinovo žganje

(vsako jutro dva požirka)



ZAPRTJE
Bekunis teblete 

(Namenjene so kratkotrajni uporabi za spodbujanje odvajanja blata pri zaprtju.)

Novolax

(pri občasnem zaprtju ali nerednem odvajanju; pri kroničnem zaprtju, npr. zaradi dolgotrajnega mirovanja, ali zaprtju, povezanem s hemoroidi; za izpraznjenje črevesja pred operacijami in diagnostičnimi preiskavami, npr. pred rentgenskim slikanjem ali kolonoskopijo.=

Prašek WAYA® IT (ob zaprtju)

(Izbrane probiotične kulture v izdelku WAYA® IT (Intestinal-Transit) so naravna pomoč pri zaprtju. Zavirajo škodljive bakterije in proizvajajo mlečno kislino, ki poveča gibanje črevesja. WAYA® IT vsebuje kar šest različnih vrst in sevov. Prašek priporočamo pri pogostih težavah z zaprtjem, in sicer vsaj sedem dni, pri kroničnih težavah redno. Otroci od 2. do 12. leta: ½ do 1 vrečka na dan. Odrasli in mladostniki, stari 12 let in več: 1 vrečka na dan)

DRISKA
Linex forte

(Linex ® Forte vsebuje probiotične bakterije, ki uravnavajo črevesno floro. Zdravilo se uporablja za preventivno in podporno zdravljenje pri driskah, napenjanju in drugih prebavnih motnjah. Priporočamo ga ob virusnih in bakterijskih okužbah prebavil dojenčkov, otrok in odraslih (npr. okužbe z rotavirusom in potovalne driske) ter pri zdravljenju s širokospektralnimi antibiotiki)
- Ciprobay
- Seldiar
- Ciprinol
  Metronidazol

NAPENJANJE
Linex forte

DEHIDRACIJA


SAMOPOMOČ
·      5 jedilnih žlic belega sladkorja (saharoze)
·      1 čajna žlička kuhinjske soli (NaCl)
·      1 liter prekuhane vode
·      sok 2 pomaranč ali 2 grenivk

 PRAŠEK
Prašek WAYA® AD (med drisko)
(Izbrane probiotične kulture v izdelku WAYA® AD (Anti-Diareja) so naravna pomoč za vzpostavljanje ravnotežja v črevesni mikroflori pri driski zaradi zastrupitve s hrano ali vodo in pri driski med potovanjem. Ena vrečka WAYA® AD vsebuje kar sedem različnih vrst in sevov.  Jemanje praška WAYA® AD se priporoča vsaj sedem dni oz. celotno trajanje potovanja.  Otroci od 2. do 12. leta: ½ vrečke na dan Odrasli in mladostniki, stari 12 let in več: 1 vrečka na dan)

ALERGIJE

TABLETE
(vse vrste alergij)
Flonidan S     

(Delujejo protialergijsko. Učinkovito zavrejo delovanje histamina, ki se sproži med alergijskim procesom. Tako lajšajo simptome, ki jih povzroči histamin: srbenje, poordečitev, oteklino in izcedek iz nosu. Zdravilo prične delovati že 20 min po zaužitju.)
- Claritin
- Leizten
- Aerius
Claritine S        
 
(Antihistaminik, ki je izjemno učinkovit in varen pri vseh oblikah alergijskih bolezni: odpravlja simptome alergijskega rinitisa, lajša simptome urtikarije in drugih kožnih reakcij na pike žuželk, sonce, zaščitne kreme. Učinkuje hitro, ne povzroča zaspanosti, nima interakcij s hrano ali alkoholom.)

Letizen S

(Za zdravljenje sezonskega in celoletnega alergijskega nahoda, alergijskega vnetja očesne veznice, kronične koprivnice in kroničnega kožnega izpuščaja neznanega vzroka.)

MAZILO
(piki insektov)
Fenistil gel

BOLEČINE, VROČINA


 TABLETE

- Bonifen
- Nalgesin S

(glavobol, zobobol, menstrualne bolečine, bolečine v mišicah in sklepih, znižuje povišano telesno temperaturo)

Coldrex

(Lajšajo simptome gripe in prehlada: mrzlico, zamašen nos, nahod, glavobol, bolečine v sinusih, bolečine pri vnetem grlu in ostale bolečine.)

Daleron C

(zniževanje povišane telesne temperature, ki spremlja različne bakterijske in virusne okužbe (viroze); blažitev bolečine v mišicah in sklepih pri prehladnih in gripoznih obolenjih; lajšanje blage do zmerne bolečine nevnetnega izvora (glavobol, zobobol), posebej pri bolnikih z želodčnimi težavami; lajšanje bolečine po poškodbah in zdravniških posegih)

Lekadol direkt 

(Lahko uporabljate pri: blagih do zmerno hudih bolečinah (glavobol, zobobol, bolečine med menstruacijo), bolečinah pri poškodbah ter po zdravniških in zobozdravniških posegih, revmatskih bolečinah (npr. osteoartrozi in kratkotrajnih bolečinah v križu, ki so posledica nepravilne drže, natega križa ali športnih poškodb), bolečinah v mišicah in sklepih pri prehladu in gripi, zvišani telesni temperaturi, ki spremlja bakterijske in virusne okužbe.)


MAZILO
Ketonal gel  

(mišičnih, sklepnih bolečin ter oteklin po športnih in drugih poškodbah (npr. zvini, izpahi, nategi, natrganine vezi in kit) in mišičnih bolečin, ki so posledica pretiranega telesnega napora. Zdravilo Ketonal gel uporabljamo tudi za lajšanje bolečin in vnetja v predelu ledvenega dela hrbtenice in pri degenerativnih sklepnih boleznih.)

Naklofen  gel

(Zdravilo za zunanjo uporabo s protivnetnim in protibolečinskim delovanjem. Zdravilna učinkovina (diklofenak) prodre do obolelega mesta ter povzroči zmanjšanje vnetne  otekline in izboljša gibljivost.)

No Dol® krema

(Pomoč pri težavah s sklepi in mišicami.)

 BOLEČE GRLO
TABLETE
Tantum Verde pastile

(Pastile uporabljajte pri vnetjih in bolečinah v ustni votlini in žrelu. Zdravilna učinkovina hitro prodira v tkivo in tam odpravlja vnetje. Zato oteklina splahni, bolečine in težave pri požiranju hitro ponehajo.)

Septolete D 

(Pastile Septolete D za lajšanje simptomov: priblažjih okužbah v ustni votlini in žrelu, prehladnih in gripoznih obolenjih, pri vnetju dlesni in ustne sluznice ter pri hripavosti zaradi prehlada in slabem zadahu.)


Neoseptolete

(Razkužujejo ustno votlino in žrelo in na ta način blažijo vnetja v ustih in žrelu, predvsem pa preprečujejo razvoj hujših bakterijskih vnetij. Pastile priporočamo: za lokalno zdravljenje blažjih okužb v ustni votlini in žrelu (faringitis, laringitis, začetek  angine), pri simptomih prehlada in gripe, kot so skelenje in praskanje v žrelu, pri vnetju dlesni in ustne sluznice (stomatitis, gingivitis), pri hripavosti in slabem zadahu.)

ZAMAŠEN NOS
TABLETE
Cafcold

(Cafcold uporabljamo za lajšanje najbolj pogostih simptomov prehlada in gripe kot so glavobol, bolečine v mišicah, bolečine v žrelu, zamašen nos, povišana telesna temperatura ali suhi kašelj.)

Sinupret

(So zdravilo rastlinskega izvora, namenjeno uporabi pri zamašenem nosu in vnetih sinusih (sinuzitis) oziroma za preprečitev zamašitve, ko nam prične teči redek izcedek iz nosu. vsebujejo 5 zdravilnih rastlin, ki delujejo tako, da zmanjšajo oteklino vnete nosne sluznice, razredčijo sluz, izboljšajo drenažo sinusov in s tem olajšajo izločanje oz. izkašljevanje sluzi. Zmanjša se občutek zamašenega nosu in spremljajoči glavobol kmalu preneha.Uporabljamo jih lahko kot spremljevalno zdravilo pri protivnetnem zdravljenju zgornjih dihalnih poti, tudi ko že jemljemo antibiotike.)

FIZIOLOŠKA RAZTOPINA
(Za izpiranje in vlaženje nosne sluznice ter za lajšanje težav
pri zamašenem nosu ob prehladu ali nahodu.)


  
Zdravila in druga sredstva moramo shranjevati v posebnih torbicah ali škatlah, ki ne prepuščajo svetlobe in vlage. Zdravila morao biti shranjena na ustrezni temperaturi, ki ne sme biti višja od  25 °C. Za zaščito pred velikimi temperaturnimi spremembami lahko uporabite alu folijo ali drug izolacijski material.

Pred potovanjem preverite datume roka uporabnosti zdravil. Vsa zdravila hranite v originalni embalaži, skupaj s priloženimi navodili za uporabo.

Pri potovanju z avtomobilom naj se torbica z zdravili tako poleti, kot pozimi nahaja v potniškem prostoru. Pri potovanju z letalom, vlakom ali ladjo imejte torbico z zdravili v osebni prtljagi. Tako zagotovite najprimernejšo temperaturo shranjevanja zdravil med potovanjem. Poleg tega so vam zdravila vedno pri roki, tudi, če jih potrebujete med potovanjem ali v primeru izgube ali zakasnitve prtljage.